Bli optiker

Har du en dröm om att bli optiker? Då har du förmodligen gått Optikerutbildningen och kan därmed ta jobb inom den tjänsten eftersom du har en optikerexamen. Ditt ansvarsområde är sedan att göra synundersökningar på folk, hjälpa människor att välja ut rätt bågar och inte minst remittera en person vidare till en eventuell ögonklinik om personen lider av allvarliga ögonsjukdomar eller synfel.

Stockholm och Kalmar har de främsta optikerutbildningarna. Därutöver finns det säkert mindre skolor som erbjuder delar av utbildningen och sedan finns det naturligtvis utländska universitet där du kan studera om du hellre föredrar det.

Så söker du jobb som optiker

Hur du söker jobb som optiker kan variera. Vissa företag och glasögonbutiker och kedjor vill ha egna optiker på plats för folk när de samtidigt väljer ut sina glasögon. Vissa optiker vill starta upp sin egen verksamhet och kabinett dit folk kan gå och boka tid. Men du kan naturligtvis även vända dig till ett riktigt bra Bemanningsföretag som hyr ut dig som optiker en viss tidsperiod. Detta tycker många är ett mycket bra alternativ eftersom de inte behöver binda upp sig till en viss plats och ett visst företag under lång tid – något som en tillsvidareanställning innebär.

När du har en plats som optiker inom ett bemanningsföretag har du möjlighet att hyras ut kortare och längre tidsperioder och under fler eller färre timmar varje vecka. Du kan också nyttja den fantastiska möjligheten att kunna flytta på dig till olika orter i Sverige, men även till andra länder om du har tur och lust.

Lön för en optiker

Hur mycket du tjänar som optiker varierar beroende på vilken post du har men också hur länge du har arbetat i branschen. En optikers ingångslön ligger på runt 33 000 kr och kan gå upp till närmare 40 000 kr när du når åldern 45 år.

Det kan verkligen löna sig att bli just optiker. Utbildningen är endast på tre år och sedan jobbar du med en helt okej lön livet ut. Om du dessutom väljer att bli inhyrd via ett bemanningsföretag kan din lön växa ytterligare. Många väljer just att arbeta för bemanningsföretag eftersom man blir friare och tjänar bättre, rent generellt.

En annan fördel att arbeta som optiker är att det är liten konkurrens om jobben. Detta gäller både de nyutexaminerade och de mest erfarna optikerna. Ytterligare en fördel är att du kan jobba var som helst i världen. Allas ögon är ju varandra lika och ögonsjukdomarna är ungefär desamma.

Även du som studerat utomlands kan naturligtvis komma hem till Sverige igen och arbeta som optiker där. Du har helt enkelt hela världen framför dina fötter eller ska vi kanske säga ”framför dina ögon”. Ha så kul med ditt jobb som optiker!