VR står för Virtual Reality, på svenska Virtuell verklighet. Ett par glasögon med VR-teknik ger dig möjligheten att direkt kliva in i spelet på din senaste spelkonsoll eller mobiltelefon. Tänk dig strider på främmande planeter eller hur du plötsligt befinner dig framför någon av världens sju underverk, direkt hemma i ditt vardagsrum. Men hur fungerar allt egentligen? Ganska enkelt så används ett särskilt program skapat för denna teknik. Bilden delas in i två olika fält, ett för respektive öga. Sensorerna som är inbyggda i din telefon används för att flytta bilden när du rör på huvudet. Det skapar illusionen av att du är inne i en ny virtuell värld.
En helt ny värld
5 saker du behöver veta om virtual reality. 1. I oktober kommer Sonys VR-satsning, kompatibelt med PlayStation 4. Men VR tekniken är inte bara något för spelfantasterna. Flera viktiga yrkeskategorier har stor användning av VR. Det används såväl inom det militära för att simulera träningsmiljöer för soldater, som för arkitekter som vill uppleva sina byggnader innan de står klara rent fysiskt. 2. Tekniken har sina rötter inom Science Fiction där den första prototypen stod färdig 1962, kallad Sensorama. Det var en maskin med multisensorer där användaren kunde uppleva fem olika kortfilmer. Bland annat kunde man uppleva en cykeltur genom Brooklyn. 3. Med hjälp av olika appar som du laddar hem till din telefon kan du uppleva att flyga, åka berg- och dalbana eller ta en rymdtur. Hur häftigt är inte det? Eftersom du täcker ögonen helt upplever du inget annat än den virtuella världen. Du får även helt nya hörselintryck. 4. På 90-talet fanns VR-simulatorer placerade runt om på olika köpcentrum. Även Nintendo och Sega lanserade egna VR-enheter, men prisnivån låg på tok för högt och intresset bland konsumenterna tog aldrig riktigt fart. Maskinerna hade helt enkelt inte tillräckligt med prestanda för att producera tillräckligt många bilder per sekund för att fungera helt tillfredställande.5. Det finns ingen forskning på biverkningar av VR-tekniken. Det du bör tänka på är att det ännu inte finns några headsets som är utvecklade för barn under 12 år. Avståndet mellan linserna är för långt och kan inte justeras tillräckligt, vilket kan skapa illamående hos unga användare.
Årets Julklapp mån tro?
Man räknar med att VR-branschen bara i år kommer göra en vinst på 40 miljarder kronor. Detta enligt en undersökning av Superdata. Många tror att VR-glasögonen kan bli årets julklapp och olika spellanseringar väntas. Intressant är Googles Budgetvariant ”Google Cardboard”Vilket är ett VR-cyklop av något så simpelt som kartong och plastlinser. Cyklopet fungerar med en smartphone. Det senaste skriket kommer dock från Facebooks dotterbolag Oculus med versionen Oculus Rift. Det är ett VR-headset vars glasögon är utrustade med varsin skärm som är kopplade till en kraftfull dator. I Paketet för 6400 kronor får du ett VR-headset, en sensor, en särskild handkontroll samt en mer traditionell spelkontroll. Där emellan finns Samsung Gear VR2, vilket är Kompatibelt med de senaste Samsungtelefonerna. De används förutom till 3D-spel,- för att titta på videos i 360-gradig sfärisk upplevelse. Dessa får du för 1300 kronor. Detta är bara tre val vi valt att lista. Räkna med mer inom kort!