Har du dålig syn?

Många kan gå med dålig syn utan att de själva märker av det. Först när man gör en synundersökning kan många få en aha-upplevelse. Dålig syn kan nämligen ha kommit smygande. Likaså är det för dem som har gått till en optiker och testat sin syn och därefter går med glasögon eller linser utan att återvända regelbundet för att testa synen igen. Då kan man gå med en sämre syn än vad man tidigare hade eftersom den oftast försämras med åren. Nuförtiden har det också blivit allt vanligare att göra en laseroperation för att slippa besvären en gång för alla.

Ögoninflammation kan drabba alla

Ögoninflammation är mycket smittsamt och sprider sig genom att man får virus eller bakterier på händerna och sedan rågar gnugga sig i ögonen. Den som såg Melodifestivalen nyligen kanske inte visste att Roger Pontares nya glasögon beror på en ögonsjukdom. Han har för mycket vävnadsvätska under ögonen vilket gör att påsar bildas. Glasögonen använder han alltså för att dölja sin infektion. Med det kan man konstatera att glasögon har gått från att bara vara ett nödvändigt hjälpmedel till att bli en accessoar, ja till och med en modetrend som också kan trolla bort fysiska skavanker som man inte är nöjd med.

Var försiktig med kontaktlinser vid förkylning

Man behöver inte ta fram en begravningsbyråguide om man har fått en ögoninflammation. Oftast läker kroppen sig själv inom några dagar och det leder ytterst sällan till försämrad syn. Dock ska de som bär kontaktlinser vara försiktiga med att gå med samma linser för länge utan att byta eller att ta av dem. Med linserna i kan infektioner lättare få fäste i ögonen. Speciellt om man är förkyld och bär kontaktlinser samtidigt kan man några dagar senare vakna upp med röda ögon. Glöm inte att ´vara extra rädd om dina ögon eftersom de är ett av de mest känsliga organ människan har.