Modehus som designar trendiga glasögonbågar

För den som trånar efter att få bära ett av de stora modehusens varumärken så kan ett par glasögonbågar vara vägen att gå. Och idag är det trendigare än någonsin att förse optiker, och andra som säljer glasögonbågar, med ett rikt utbud av snygga modeller. Den tiden då glasögon var något missprydande som man helst ville stoppa undan när andra människor kom i närheten, ja den är verkligen förbi. Istället poserar kändisar gärna i reklamkampanjer för glasögon, och det har blivit en cool symbol där man till och med kan köpa sig ett par utan styrka i glaset, för att ha det som en accessoar. Chanel, Dolce & Gabbana, Gucci, Hugo Boss och Marc Jacobs, ja listan är näst intill oändlig på alla märken som erbjuder glasögon. Dessutom finns det något för alla, för de som gillar stora och spektakulära bågar, och för de som föredrar mindre och lite mer diskreta varianter.

Glasögonbidrag täcker en del av kostnaden

För de som är mellan 8 och 19 år så går det sedan 2016 att få ut ett glasögonbidrag om maximalt 800 kronor. Det man märkt är dock att få söker glasögonbidrag, hela 10 % av de som blivit erbjudna bidraget avstår eftersom slutsumman ändå anses bli för dyr. De som inte tar bidraget är framför allt ensamstående föräldrar med låg inkomst, de som inte har en högre utbildning eller personer som inte är födda i Sverige. För dessa familjer är det förstås inte aktuellt med just designerglasögon. Barn och unga har tillgång till ett förhållandevis prisvärt utbud av bågar, och det är istället glaset och slipningen som gör att priset skjuter iväg. Men ett barn som behöver glasögon och inte får det kommer att lida av konsekvenser, som att de får svårare att hänga med i skolan och att synen kanske dessutom försämras när de tvingas att anstränga ögonen hårt. Så det borde vara en kostnad att prioritera för alla, när det visar sig att ens barn behöver ett par glasögon.

Delbetalning av glasögon

Idag erbjuder de flesta optikerkedjor möjligheter till delbetalning via ett partnerföretag som jobbar med finansiering av konsumtionsvaror. Det har gjort att många fler kan köpa glasögon till sig själva eller till sina barn, eftersom de inte behöver ha tillgång till hela summan på en gång. Troligtvis gör det att optikerna vid vissa tillfällen måste anlita inkasso för företagare för att kunna få slutbetalt, men det positiva med tillvägagångssättet överväger förstås det negativa. Det man som privatperson bör ta hänsyn till när man ingår ett avtal om delbetalning är att faktiskt granska villkoren. Reglerna är strikta för finansieringsbolag, de måste presentera den summa du kommer att betala, inklusive ränta, beroende på hur många månader som avbetalningen ska göras på. Det är alltså inte alltid bäst att dra ut på det över en lång tid, även om det känns lockande med ett lägre månadsbelopp, eftersom du kommer att få betala ränta på köpsumman under en längre tid.