Risker med ögonlaser

Det blir allt vanligare att vi åtgärdar våra synfel med hjälp av ögonlaser. Tekniken för detta har funnits länge, men det är först på senare tid som marknaden verkligen blivit mogen. Anledningen till att allt fler börjar känna sig redo för att operera sina ögon med hjälp av laser är bland annat att priserna gått ner och att proceduren nu anses säkrare. Att slippa synhjälpmedel är för många en dröm. Även om kontaktlinser har gett personer med synproblem mer flexibilitet och bekvämlighet är det fortfarande något de flesta helst skulle slippa. LASIK är den vanligaste typen av behandling för ögonproblem idag. Denna metod uppfanns av italienaren Lucio Buratto och greken Ioannis Pallikaris. LASIK har använts sedan 90-talet och anses vara en relativt säker metod. Man bör dock alltid vara medveten om att det trots detta fortfarande finns risker med denna behandlingsmetod.

 

Vilka är riskerna med ögonlaser?
Mellan 3 och 6 % av de som opererar ögonen med LASIK-metoden känner av biverkningar sex månader efter behandlingen. Ofta handlar det om att ögonen korrigerats för stort åt något håll eller att man upplever en ökad känslighet för ljus. I vissa fall kan den som genomgått behandlingen också uppleva en så kallad halo-effekt. Detta innebär att ljuskällor ser ut att omges av en aura och kan vara mycket störande för den drabbade. En annan biverkning är starburst-effekten som innebär att man ser strålar komma ut från en ljuskälla när man tittar på denna. Biverkningarna från LASIK kan vara mycket påfrestande och i vissa fall permanenta.

 

Att tänka på innan en laseroperation
På grund av dessa biverkningar är det mycket viktigt att man funderar noga på om man vill genomföra operationen eller inte. Man bör aldrig fatta ett snabbt beslut utan både tänka över saken själv och i samråd med en läkare. Många vill också kolla upp läkaren som ska genomföra ingreppet för att se om denne blivit prickad någon gång i karriären. Detta blir allt vanligare och är i grund och botten ett tecken på att man är en aktiv konsument som vill ha så mycket information som möjligt om den tjänst man köper. Oavsett vilken typ av operation du funderar på att genomgå bör du alltid kontrollera så att den som genomför ingreppet är kompetent och har erfarenhet. Detta gäller för ögonoperationer såväl som för plastikkirurgi och tandoperationer.

Ögonlaser 1