Hur blir man optiker?

En optiker är, som de flesta redan vet, en person som hjälper människor att komma till rätta med sina synfel. Vad som mer specifikt ingår i en optikers vardag är kanske inte lika känt. Det är ett yrke som kräver högskoleutbildning, bred kompetens och en förmåga att anpassa sig till ny teknik. Utvecklingen inom optik har gått framåt under de senaste decennierna. Dels så blir tekniken för att identifiera synfel bättre och mer precis. Dels finns det idag bättre hjälpmedel för den som ser dåligt om man jämför med det tidiga 90-talet.

 

Gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen
När kontaktlinserna kom ställde det stora krav på optikerna som snabbt var tvungna att ta till sig den nya tekniken. Utvecklingen av linser har gått fort och det finns idag mer bekväma alternativ än för bara några år sedan. För en optiker gäller det att kunna erbjuda sina kunder de senaste produkterna för att hänga med i konkurrensen. Det går idag att individualisera kontaktlinser och glasögon i större utsträckning än tidigare, vilket också ställer högre krav på synundersökningen. Dessa sker idag maskinellt, vilket ger mycket exakta resultat. Dessa resultat måste dock fortfarande tolkas på rätt sätt för att kunden ska bli så nöjd som möjligt med sitt synhjälpmedel.

 

Hur blir man optiker?
För den som är intresserad av att utbilda sig till optiker har man två alternativ i Sverige; Karolinska Institutet i Stockholm och Linnéuniversitetet i Kalmar. Man blir legitimerad optiker efter tre års utbildning och kan då välja mellan en mängd karriärvägar. Det vanligaste är att man börjar sin yrkesbana genom att bli anställd av en mottagning eller butik. Efter några år är det vanligt att man vill öppna sin egen mottagning för att höja lönen och få större ansvar. Trots att det idag blir allt vanligare att personer med synfel väljer att operera ögonen med hjälp av laser är efterfrågan på optiker stor. Ett hot mot klassiska optiker har länge också varit internet, eftersom det numera är möjligt att beställa linser genom en onlinebutik. Alla som bär glasögon eller linser måste dock gå på en synundersökning med jämna mellanrum. Att se bra kommer alltid vara efterfrågat bland kunderna och för att säkerställa att ögonen mår bra måste man regelbundet besöka en utbildad och legitimerad optiker. Besök Optikerförbundet om du vill veta mer om hur du gör för att utbilda dig till optiker.

THE REFRACTOR