Glasögon nu och då

I alla tider har människor haft synfel. Hade man oturen att födas för väldigt länge sedan fanns det dock begränsade möjligheter att komma till rätta med problemet. Glasögonens historia sträcker sig dock längre tillbaka i tiden än vad många kanske tror. Historiker uppskattar att de första glasögonen förmodligen uppfanns i Venedig på 1200-talet. Innan dess hade man använt linser av bergkristall, alternativt mineralet beryll, som synhjälpmedel. Det är för övrigt från beryll som det svenska ordet brillor härstammar ifrån. Det var också detta ord som användes första gången som begreppet glasögon omtalades i Sverige. Det omnämndes i ett brev från en munk i Vadstena till biskopen i Linköping. Brevet tros ha skrivits någon gång mellan 1425 och 1463.

 

Den första typen av glasögon
Den första kända typen av glasögon var de så kallade nitbrillorna. Två stycken glasinfattningar som skaftats sammanhölls då med hjälp av en nit. Så tidigt som på 1300-talet kom dock de så kallade bågbrillorna och med dessa kunde glasen hållas samman genom att man använde en fjädrande båge. På den här tiden, liksom under de kommande 500 åren, var det runda glas som gällde. Dudley Adams var den första som började använda ovala glas för att tillverka glasögon och tog patent på denna metod år 1800. Cirka 100 år innan dess hade brittiska optiker skapat de första glasögonen med sidoskalmar. Denna brittiska glasögontyp introducerades till svenskar första gången år 1754, då britten Joseph Oakley flyttade till Stockholm.

 

2000-talets glasögon
Idag är det inte längre nödvändigt att bära glasögon eftersom kontaktlinser av många anses vara ett bekvämare och mer praktisk synhjälpmedel. Detta betyder dock inte att konceptet glasögon nödvändigtvis är på väg ut. Google har skapat stor uppmärksamhet med sina glasögon som är mycket tekniskt avancerade. Med dessa smarta glasögon kan man ringa videosamtal, fotografera och chatta med vänner. Man kan dessutom lägga upp foton och annat på internet med hjälp av glasögonen. Antalet Google-glasögon som kan köpas är hittills begränsat och den som är intresserad måste betala cirka 10 000 kronor. Det är dock bara en tidsfråga innan denna produkt börjar massproduceras och mycket tyder på att detta koncept inom kort kommer slå igenom hos allmänheten.

Glasögon 1