Glasögon eller kontaktlinser?

Synfel är lättare att korrigera med dagens moderna teknik jämfört med för bara hundra år sedan. Laserkirurgi finns tillgängligt för att underlätta många olika typer av synsvårigheter, men det är fortfarande ett relativt dyrt ingrepp som också kan kännas obekvämt för personen med nedsatt syn. För de allra flesta står därför valet mellan glasögon och kontaktlinser.Lyckligtvis har även utvecklingen på den fronten gått snabbt framåt, vilket gör att det numera finns glasögon och linser i behändiga format. Glasögondesign är nu ett eget område inom modebranschen och priserna på både linser och glasögon har sjunkit sett till den produkt du får. Därför finns det goda skäl att välja något av dessa alternativ.

Det går naturligt att använda både och – och det är också något som många väljer att göra i någon mån. Det är vanligt att exempelvis använda linser till vardags men sätta på sig läsglasögonen när man ska se på tv eller läsa en bok. Däremot kan linser och glasögon kosta en slant, och det kan vara irriterande att behöva byta ofta, så många bestämmer sig därför för ett huvudalternativ. Det finns inget definitivt svar på vad som är det bästa alternativet när det står mellan glasögon och linser. Det är en subjektiv fråga där svaret beror på vilka aktiviteter du brukar utföra samt vilken typ av synfel du har.Glasögon eller kontaktlinser 1

Glasögonens största fördel är att de är lätta att sätta på och ta av igen. Det gör att du kan anpassa din syn beroende på vad du tittar på. Du slipper också köpa linsvätska och andra saker som linserna för med sig. Anledningen till att vissa väljer bort glasögonen är ofta att de kan vara otympliga i många situationer. Om du har ett jobb som involverar fysiskt arbete kan de riskera att ramla av eller vara i vägen. Det är dock relativt få jobb som kräver det, och de allra flesta yrken går att utöva på ett utmärkt sätt med glasögon. När det gäller utseende är det en fråga om tycke och smak. Vissa trivs inte med sitt utseende i glasögon medan andra tycker att det är en snygg touch.

Om du tycker att glasögon är ett störande objekt som mest är i vägen är linser ett betydligt diskretare sätt att förbättra din syn. Linsernas nackdel är att de kräver lite extra jobb eftersom de måste bytas ut med jämna mellanrum. Hur ofta beror på vilken typ av linser du köper. Vissa byter du varje dag medan andra räcker i flera veckor. Du kan alltid prata med din optiker för att se vad som passar dig bäst. När du gör ett syntest också kan passa på att göra ett hörseltest. Både synen och hörseln är sinnen som du regelbundet bör kolla upp om du kör bil till exempel, för att inte riskera andras eller ditt eget liv i trafiken.