Endags-, vecko- eller månadslinser?

Linser är ett praktiskt sätt att ersätta glasögon i situationer när dessa kan vara opraktiska. Om du exempelvis ska utöva en sport eller av andra skäl inte kan ha glasögon är linser ett bra alternativ eftersom det låter dig bibehålla en god syn. Det kan också vara så att du inte känner dig bekväm i glasögon eller anser att du klär bättre i linser. Även vid dessa tillfällen är linser ett smart alternativ. För den som vill ha linser finns det dock fortfarande ett val kvar att göra. Det handlar om du vill ha endags-, vecko- eller månadslinser. Det finns för- och nackdelar med alla alternativ vilket gör att det kan vara bra att tänka igenom beslutet noggrant innan du fattar det slutgiltigt.

 

Endagslinserna är linser som du byter ut varje dag. Det betyder att de har en kort livslängd och du måste ofta köpa nya linser. Det betyder dock inte nödvändigtvis att endagslinser innebär merarbete jämfört med andra typer. Tvärtom brukar endagslinserna lyftas fram som alternativ för den som vill spara tid eftersom du slipper rengöra dem och förvara dem. Istället bär du bara med dig din förpackning och slänger linserna när du har använt dem. Många linser går också att beställa på nätet vilket gör att du slipper besöka din optiker med jämna mellanrum. Istället får du linserna rakt hem till brevlådan. Veckolinser fungerar på ett liknande sätt men här byter du ut dem efter sju dagars användning.Endags-, vecko- eller månadslinser 1

 

Ett annat alternativ är månadslinser. Det är en mer permanent typ av linser eftersom de har en längre livslängd och byts bara ut en gång i månaden. För att de ska kunna fylla sitt syfte och korrigera synfel krävs det dock att du plockar ut dem och rengör dem. Det betyder att du bör rengöra dem och förvara dem i linsvätska över natten. En fördel med månadslinserna gentemot dagslinserna är att de kostar mindre att köpa över tid. Även om linserna är dyrare per styck sparar du pengar eftersom du inte behöver byta dem lika ofta. Dessutom är månadslinserna i regel bättre utformade för att korrigera starkare synfel medan endagslinserna enbart klarar av enklare synfel. Med bättre syn blir det roligare att utföra aktiviteter som att exempelvis titta på konst. Om du är konstintresserad kan du titta närmare på Yrjö Edelmann och hans verk.