Symptom av synfel

De som får ett synfel i vuxen ålder måste upptäcka det själva för att kunna korrigera det. Eftersom synen ofta försämras gradvis kan det vara svårt att upptäcka problemet. Om man är närsynt har man till exempel bara möjlighet att upptäcka problemet när man har behov av att se på avstånd, till exempel när man kör bil, ser på bio eller sitter på en föreläsning. Även långsynthet kan vara svårt att upptäcka, eftersom ögats muskler arbetar mycket hårdare för att kompensera synfelet på nära håll. Det finns dock vissa symptom som man kan känna igen och som kan hjälpa en förstå att det handlar om ett synfel.

Ett tydligt tecken på att man lider av närsynthet är att man måste kisa med ögonen för att se något på långt avstånd. Ibland kisar man dock utan att man är medveten om det. Kanske har dock dina vänner eller din familj påpekat för dig att du gör det? Då kan det vara en bra idé att boka en tid för en synundersökning. Ett annat tecken på att du kan lida av närsynthet är att du drabbas av en återkommande lätt huvudvärk. Förutom att skaffa glasögon eller linser kan du även besöka en naprapat för att behandla huvudvärken. Spänningshuvudvärk kan nämligen behandlas av en naprapat genom manuella tekniker, som behandling av muskulaturen i bröstrygg och nacke och i ansiktets muskulatur. Om du söker en naprapat i Stockholm kan du hitta en på Varden.se. Den manuella behandlingen tillsammans med korrigering av ditt synfel får i de allra flesta fall bukt med huvudvärken.boy-524512_1280

Huvudvärk är även ett av symptomen om man är långsynt, det vill säga om man ser dåligt på nära håll men bra på långt håll. Det uppstår ofta tillsammans med trötthet om man har suttit vid datorn eller läst en längre period. Då kan även ögonen göra ont (eftersom ögats muskler har ansträngt sig hårt under en lång period). Ett annat tydligt tecken på långsynthet är att man har svårt att läsa på nära håll utan ordentligt ljus. Även synfelet som kallas ålderssynthet, som uppstår från 40 års ålder, ger snarlika symptom; man brukar ofta känna att armarna inte räcker till. Om du känner igen dig i någon av de här beskrivningarna bör du besöka en optiker.